Je bent een KRAK.

Jullie zijn KRAKKEN, zei Patrick Mundus tegen Kitty Kilian en mij op twitter. Ik was een beetje beledigd en opende de conversatie om te kijken wat voor een domme dingen ik nu weer de digitale wereld in geholpen had. Het bleek mee te vallen. We hadden het over plugins om je website te beschermen tegen hackers. Maar waarom werd ik dan voor KRAK uitgemaakt? Ik zag verschillende betekenissen voor me die geen van allen erg positief waren.

kraken

Het begon bij een Kraken, het mythische zeemonster. De naam zegt al zoveel, vind je niet? Je hóórt gewoon het breken van de scheepsbalken als de Kraken het schip mee de diepte in trekt.

Ik bedacht ook nog een oude, krom getrokken man met een wandelstok. Een karate-move. Een koekje. Een onweerstaanbare hartenbreekster (de enige positieve uitzondering…. denk ik. Hoewel, hartenbreken is ook niet zo heel leuk)

kreukelOf bedoelde Patrick de kreukel, een slakje wat ik vroeger bij de Zeeuwse dijken verzamelde zodat mijn moeder ze kon koken? Daarna pulkten we het met een naaldje uit zijn schelp en aten we het op. Lekker maar ook niet erg vriendelijk om een eetbare slak genoemd te worden.

Ik zocht zelfs het werkwoord ‘krakken’ op voor het geval ik écht had liggen slapen tijdens de Nederlandse les.

Kitty was alerter en voelde dat het een grapje was. Na enig heen en weer getweet bleek ‘een krak’ in het Vlaams de betekenis ‘een uitblinker’ te hebben.

Dat had ik zelf niet kunnen verzinnen

Een leuk kado, dat vreemde woord. En zo in mijn schoot geworpen. Ik werd er helemaal blij van en schetste snel de illustraties bij elkaar.

Nieuwe woorden

Onze kinderen hadden, toen zij nog niet zo goed praatten, een grappige uitspraak. Ik vond hun woorden mooier klinken dan het ‘echte’ woord. We zeggen nog steeds knuggelen plaats van knuffelen. Omdat 2.0 de F niet kon uitspreken. Haar broer heette om dezelfde reden ook jarenlang ‘Ninne’. ‘Luizemij’ was ook een graag gehoorde. Die werd altijd gecombineerd met twee handjes op mijn wangen en een paar blauwe ogen die me indringend aankeken: luister naar mij.

Het mooiste zijn de nieuwe zelfstandig naamwoorden

Schuiteltje, zegt 3.0 als ze een beschuit met muisjes wil. Let op: niet te verwarren met het Vlaamse beschuitje bij de koffie.

schuiteltje-kleur

Schuitje varen of beschuit met muisjes?

Een Knusje is een knuffel en een kus in één.

En wat vind je van Stapelhuis, mijn persoonlijke favoriet? Dat zei 1.0 vroeger. Véél duidelijker dan KRAK. Stapelhuis heeft niet eens een tekening nodig.

Of wel?

Heeft jouw kind ook zo’n mooi, zelfverzonnen woord? Stuur het in. De 15 meest grappige en mooie inzendingen zet ik om in beeld en bundel ik in een gratis te downloaden e-book.

PS: aan de inzendingen kunnen geen rechten verleend worden. Aan de illustraties die van de woorden gemaakt worden ook niet ;)

37 gedachtes over “Je bent een KRAK.

 1. Joanne zegt:

  En Kaat, m’n dochter van anderhalf, probeert m’n naam uit te spreken. Het lijkt nog het meest op ‘Tonijn’. Ik heb liever dat ze mama zegt.

 2. Joanne zegt:

  Een woord van mijn neefje van destijds 3 (nu 12), dat ik nooit ben vergeten: een broekenbijtertje. En nee, hiermee bedoelde hij geen hond, wel zijn bretels.

 3. Ik heb een aantal leuke woorden van mijn kinderen:
  M van net 3:

  Lilabel = Libelle
  Piki = kiwi
  Pikiaan = Pelikaan
  Mijn zoontje zei ook steeds “mijn” Tja bekend woord bij een fase maar uiteindelijk kreeg ik in de gaten dat hij zijn eigen naam zei. Nu is het Maklein geworden.

  A van net 5:

  Samenwerkboot = kano

 4. Titia Lenaers zegt:

  Mijn zoon van 7 zat op de bank met zijn tablet op schoot. Ik vroeg hem wat hij aan het doen was. Hij antwoordde: “Gezelluf!”

 5. Marjolein zegt:

  Ach, die Luizemij is wel mijn favorietje, hoor. Prachtig woord!!

  Ik heb nog in de aanbieding: knuggelen: knuffelen en huggen bij elkaar. En wat dacht je van fluisterbroek (vlaams voor legging)? Van mijn kinderen zou ik het eens moeten opzoeken in een schrijft dat ik destijds bijhield. Ga ik doen als ik tijd heb…

 6. Kan me geen echt grappige woorden herinneren. We flarden van gesprekjes. Een gastheer tegen mijn zoon van 4: ‘Hou jij van rode limonade of van gele?” Zoon, argwanend: ‘Waarvoor moet jij dat weten?”

Reacties zijn gesloten.